Vliegen met gips

Hoe lang is het vliegen?

  • Hoe lang is het vliegen?

  • Vliegtijd, vliegduur en vliegafstand

Vliegen met gips

Als je in het gips zit is dat sowieso al niet echt om vrolijk van te worden. Helemaal vervelend wordt het echter pas vanaf je op reis wilt gaan met dat gipsverband. Er zijn immers wel enkele risico’s verbonden aan het vliegen met gips. Welke dat zijn en verdere informatie lees je hier.

Wat zijn de risico’s van vliegen met gips?

Zoals je wel weet betekent reizen met het vliegtuig ook dat er behoorlijke drukverschillen op jouw lichaam inwerken. Die drukverschillen zorgen ervoor dat handen en voeten kunnen opzwellen. Het resultaat? Het gips komt te strak te zitten. Het is dan ook om die reden dat je met een gebroken arm of been een verklaring van een arts moet kunnen voorleggen voor je mag vliegen. Deze gedateerde verklaring mag niet ouder dan 7 dagen zijn en bevestigen dat je in staat bent te reizen.

Vliegen met gips

Andere opties

Stap je toch het vliegtuig op met een gipsverband? Dan is er een groot verschil tussen de diverse types verbanden. Een gesloten gipsverband is sowieso een no go gedurende de eerste 48 uur na plaatsing en vereist altijd een attest van de arts. Gelukkig zijn er wel degelijk enkele mogelijke alternatieven die vliegen met gips mogelijk maken. Zo overleg je best met de arts in kwestie voor bijvoorbeeld een halfopen spaak, een afneembaar gips of een brace. Een laatste mogelijkheid is om vlak voor de vlucht het gipsverband te splijten in de lengterichting. Met deze techniek kan het verband bij zwelling vlot opengemaakt worden.

Extra informatie

De meeste vliegtuigmaatschappijen bieden geen extra stoel aan voor passagiers met een gipsverband. Heb je die extra ruimte nodig om comfortabel te zitten dan zul je één of twee extra stoelen moeten aankopen. Ten slotte ook nog wat informatie voor wanneer je iets breekt op reis. In dit geval kan een zogenaamde gipsvlucht worden ingeschakeld. Bij deze dienst kan je liggend worden vervoerd en is een taxi aanwezig op de luchthaven bij aankomst. Informeer je hiervoor bij jouw reisagentschap of verzekering.