Vliegen met een rolstoel

Vliegen met een rolstoel

In een rolstoel zitten betekent niet dat je geen nood hebt aan een leuke vliegvakantie. Vliegen met een rolstoel komt echter wel met de nodige vragen en praktische beslommeringen. Aan wat moet je allemaal denken tijdens het boeken? Heb je hulp nodig tijdens het vliegen? Moet je extra betalen? Vragen die een antwoord verdienen.

Regels vliegen met een rolstoel

Mensen met een mobiliteitsbeperking moeten zich volgens de regels van de meeste vliegtuigmaatschappijen laten begeleiden door een valide volwassene als:

– Ze niet zelf de nooduitgang kunnen bereiken in geval van nood
– Ze niet zelf een reddingsvest om kunnen doen
– Hulp nodig hebben bij het toiletbezoek of om te eten
– Ze de stoelriem niet vast kunnen maken of loskoppelen

Vliegen met een rolstoel

Wanneer mag het wel en wanneer niet

Er kan tussen de voorwaarden en bepalingen van diverse luchtvaartmaatschappijen een behoorlijk groot verschil zitten. In de regel is het echter zo dat er geen beperking is op handbewogen rolstoelen die toegelaten worden. Wel ga je best even na wat de maximaal toegestane afmetingen zijn. Omdat de breedte van de vliegtuigdeuren kunnen verschillen per maatschappij en per type vliegtuig neem je hiervoor op voorhand best contact op. Dat contact neem je best minimaal 48 uur voor vertrek op. Werk je met een elektrische rolstoel? Dan zijn vloeibare batterijen verboden tenzij een speciale toestemming. Lithium-ion batterijen zijn enkel en alleen toegelaten bij een capaciteit van minder dan 300Wh. Dit type batterijen hoort ook altijd meegenomen te worden in de cabine. Raadpleeg altijd de meest actuele informatie op de website van de vervoerder.

Vliegen met een rolstoel tips

Als je gaat vliegen met een rolstoel dien je minstens twee uur voor vertrek aanwezig te zijn. Een goede tip is om altijd te eisen dat jouw rolstoel bij je blijft tot de gate. Sommige maatschappijen weigeren dit en dan krijg je voor het boarden een leenrolstoel. In elk geval valt het aan te raden voor het boarden een foto te nemen van jouw rolstoel. Op die manier kan je bewijzen dat eventuele beschadigingen niet op voorhand aanwezig waren.