Vliegen als je zwanger bent

Vliegen als je zwanger bent

Je hebt het vast al eens gehoord: vliegen als je zwanger bent is niet zonder gevaar. Waar de volkswijsheid een vliegreis tijdens een zwangerschap lijkt af te raden is het in de praktijk heus niet zo gevaarlijk. Ook als je zwanger bent is het tot 28 weken eigenlijk geen enkel probleem om op een vliegtuig te stappen.

Vliegen als je zwanger bent, waar moet je op letten?

In de praktijk kan je bij zo goed als elke maatschappij tot 36 weken zwangerschap aan boord kruipen van een vliegtuig. Kleine nuance hierbij is dat er vaak wel wordt verwacht dat je vanaf 28 weken documentatie van jouw arts nodig hebt en bij een meerling de grens op 34 weken ligt. Na 28 weken verwachten de meeste maatschappijen dus een zwangerschapsverklaring van de arts of verloskundige. Deze moet gedateerd zijn en bevestigen dat je fit genoeg bent om te vliegen. Heb je deze niet? Dan mogen de de vliegtuigmaatschappijen toegang tot het vliegtuig weigeren. Ook belangrijk om te weten is dat sommige maatschappijen de ondertekening van een vrijwaringsverklaring vragen. Daarmee geef je eigenlijk aan dat de maatschappij in kwestie niet aansprakelijk is voor eventuele complicaties aan boord.

Vliegen als je zwanger bent

De gezondheidsrisico’s

Maar hoe komt dat nu eigenlijk dat je hoogzwanger niet op het vliegtuig mag? Dat heeft alles te maken met de gezondheidsrisico’s. Zo is de kosmische straling in de lucht veel groter dan op de grond. Daarbij moet wel gezegd worden dat om hier effect van te ondervinden je heel veel moet vliegen en er absoluut geen bewijs is dat deze straling schade berokkent. Een tweede punt is een verhoogd risico op een trombose. Als je zwanger bent loop je sowieso al een verhoogd risico op een trombose en een lange vliegreis doet net hetzelfde. Dit dubbel risico is niet heel groot, maar wel iets om op te letten. Ten slotte is het een goed idee om op de luchthaven zelf scanners met röntgenstraling te vermijden. Metaaldetectors en scanners die niet met röntgenstraling werken zijn dan weer wel veilig.

Leuke vakantiebestemmingen voor als je zwanger bent:

*Raadpleeg altijd de meest actuele informatie bij je vliegtuigmaatschappij of het reisbureau waar je de reis hebt geboekt.*